Vyhledávání

Mladá fronta Ona Dnes 4.5.2020. Článek Mgr. Pavli Apostolaki z nového cestovacího seriálu zve do Manětína společně s autorkou kuchařky Chuť a vůně Baroka, Miroslavou Kuntzmannovou.

  • sobota, 18 srpen 2018
  • sobota, 18 srpen 2018
  • sobota 18. srpna 2018 od 15:00 hod.,
  • Zámek Manětín

Slavnostní zakončení festivalu proběhne v barokní perle západních Čech - na zámku v Manětíně, kde je přichystán bohatý program zaměřený zejména na rodiny s dětmi.

Právě v těchto dnech vychází barokní kuchařka paní Miroslavy Kuntzmannové "Chuť a vůně baroka", která udělá radost všem milovníkům barokního jídla a mlsání.

Z tajů klatovské barokní lékárny nabízíme recept na žaludeční Kneipův likér (lidově nazývaný "životabudič") - Benediktinku - jejíž účinek je prý zaručený! Tento likér připravovali zejména mniši pro lepší trávení. Těžko dneska říct, zda se tento likér připravoval i jinde, možné by to mohlo být. Recept na něj se jistě rychle rozšířil, vždyť dobré trávení je nade vše!

Nedílnou součástí potravy, která se v době baroka objevovala jak v měšťanské, tak i selské kuchyni, byl tvaroh. Konzumoval se nejen v přirozené podobě, ale používal se též k přípravě různých moučníků nebo pomazánek nebo se z něj vyráběl sýr.

Dá se říct, že užití tvarohu v době baroka bylo téměř totožné jako nyní. Zkusme si připravit domácí tvaroh i sýr postaru, bez jakýchkoliv chemikálií.

Kapoun může být jak vykastrovaný kohout, tak i vykastrovaný samec králíka. V obou případech jde o jemné a lahodné maso. Kapouni byli v době baroka velmi oblíbenou potravinou.

Osobně jsem tento pokrm připravovala z pěkného domácího kuřete a výsledek byl vynikající. Doporučuji tuto jemnou a chutnou krmi vyzkoušet a poznáte, jak voní a chutná baroko.

Chléb vždy býval a stále je základem potravy. Zkusme si upéct chléb podle starodávného způsobu tak, jak byl v baroku znám. Nutno říct, že k velkým změnám při jeho přípravě od baroka po dnešní dobu nedošlo.

  • sobota, 26 srpen 2017
  • sobota, 26. srpna 2017 od 14:00 hod.
  • fara, Nečtiny

Nečtiny, fara, vstupné dobrovolné

  • sobota, 25 srpen 2018
  • sobota, 25 srpen 2018
  • sobota 25. srpna 2018 od 15:00 hod.,
  • Fara a Kostel sv. Jakuba Většího, Nečtiny
Strana 1 z 2

RSS Facebook

  • logo-mmr-white.svg
    Projekt Marketingová podpora značky Západočeské baroko byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.
    logo-plzensky-kraj.svg logo-plzen-2015.svg
    logo-bavorsko.svg logo-marianska-tynice.svg