header zajimavosti

Vyhledávání

Vyšla publikace Služebníci a dvořané

Centrum baroka v Mariánské Týnici vydalo publikaci, která na základě archivního výzkumu přináší detailní informace o obrazech zámeckého služebnictva a úřednictva na manětínském zámku za doby hraběnky Marie Gabriely Lažanské z Bukové, rozené Černínové z Chudenic.

Vyšla barokní kuchařka

Právě v těchto dnech vychází barokní kuchařka paní Miroslavy Kuntzmannové "Chuť a vůně baroka", která udělá radost všem milovníkům barokního jídla a mlsání.

Trestní zákoník Josefa I.

Trestní zákoník Josefa I. - „Constitutio criminalis Josephina“ – Nové útrpné a hrdelní právo pro Království české, Markrabství moravské a Knížectví slezské (tzv. Josephina) je prvním zákoníkem s územní působností na všechny tři země českého království.

Benediktinka - Kneipův likér žaludkový

Z tajů klatovské barokní lékárny nabízíme recept na žaludeční Kneipův likér (lidově nazývaný "životabudič") - Benediktinku - jejíž účinek je prý zaručený! Tento likér připravovali zejména mniši pro lepší trávení. Těžko dneska říct, zda se tento likér připravoval i jinde, možné by to mohlo být. Recept na něj se jistě…

Barokní ctnosti a neřesti

I v období baroka se tehdejší člověk setkával ve svém životě se sedmi hlavními hříchy a sedmi hlavními ctnostmi. Za hřích bývá označováno úmyslné jednání či naopak nečinnost člověka, které je namířeno proti Bohu a lidem. Sedm hlavních hříchů je definováno již z doby papeže Řehoře I. Velikého na přelomu…

Marie Gabriela – milovnice umění a života

Marie Gabriela hraběnka Lažanská z Bukové, rozená Černínová z Chudenic se narodila kolem roku 1690 Tomáši Zacheu Černínovi a jeho manželce Zuzaně Renatě.

Domácí sýr, tvaroh a vařená pšenice s mákem

Nedílnou součástí potravy, která se v době baroka objevovala jak v měšťanské, tak i selské kuchyni, byl tvaroh. Konzumoval se nejen v přirozené podobě, ale používal se též k přípravě různých moučníků nebo pomazánek nebo se z něj vyráběl sýr. Dá se říct, že užití tvarohu v době baroka bylo…

Kapoun s citrónovou omáčkou

Kapoun může být jak vykastrovaný kohout, tak i vykastrovaný samec králíka. V obou případech jde o jemné a lahodné maso. Kapouni byli v době baroka velmi oblíbenou potravinou. Osobně jsem tento pokrm připravovala z pěkného domácího kuřete a výsledek byl vynikající. Doporučuji tuto jemnou a chutnou krmi vyzkoušet a poznáte,…

Chléb a mrváně

Chléb vždy býval a stále je základem potravy. Zkusme si upéct chléb podle starodávného způsobu tak, jak byl v baroku znám. Nutno říct, že k velkým změnám při jeho přípravě od baroka po dnešní dobu nedošlo.
RSS Facebook
  • logo-mmr-white.svg
    Projekt Marketingová podpora značky Západočeské baroko byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj ČR.
    logo-plzensky-kraj.svg logo-plzen-2015.svg
    logo-bavorsko.svg logo-marianska-tynice.svg