barokní kuchyně

Vyšla barokní kuchařka

Přidáno 14. 11. 2016

Právě v těchto dnech vychází barokní kuchařka paní Miroslavy Kuntzmannové "Chuť a vůně baroka", která udělá radost všem milovníkům barokního jídla a mlsání.

Za finanční podpory a v rámci projektu Západočeské baroko připravila a vydala paní Miroslava Kuntzmannová pro všechny milovníky dobrého barokního jídla a moučníků výpravnou barokní kuchařku pod názvem "Chuť a vůně baroka" s podtitulem "Baroko všemi smysly".

Vydání kuchařky iniciovala vedoucí Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje, paní Ing. Alena Svobodová. Kuchařka vznikala v průběhu roku 2016, při její přípravě spolupracovala paní Kuntzmannová s ředitelkou Muzea a galerie severního Plzeňska, PhDr. Irenou Bukačovou. Jak napsala paní Kuntzmannová, jejím "přáním a cílem bylo ukázat, co se v době baroka nejvíce konzumovalo."

Do osmdesáti stránkové knihy na křídovém papíru vybrala taková jídla, která je možné připravit i v současné době. O tom svědčí i to, že většinu receptů autorka skutečně připravila, což dokládají fotografie hotových jídel a moučníků.

Barokní kuchařku prezentovala již paní Kuntzmannová v pořadu Sama doma dne  3. 11. 2016. Záznam je možné zhlédnout na těchto odkazech na archiv České televize:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/216562220600122/video/502338

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1148499747-sama-doma/216562220600122/video/502344

Všem milovníkům barokního kulinářství autorka přeje před tím, "než začnete listovat touto knihou a vybírat recepty, které si připravíte, uvařte si čaj nebo kávu, naservírujte do krásných starých hrnečků a laskejte se jejich krásou. Zapalte si svíčku, nalaďte se do dobré pohody, k čemuž Vám pomůže, stejně jako mně, krásná barokní hudba, a vychutnejte si každý okamžik této chvíle. A abyste vnímali baroko všemi smysly, k tomu už bude chybět pouze chuť a vůně uvařených pokrmů z této kuchařky!"

Takže milovníci baroka, přejem vám všem dobrou chuť!