barokní kuchyně

Nudlový desert hraběnky Marie Gabriely Lažanské z Bukové

Přidáno 23. 8. 2016

I v baroku si lidé potrpěli na různé laskominy, zákusky a dorty. Nabízíme recept na přípravu nudlového desertu, který v první polovině 18. století měla velmi ráda hraběnka Marie Gabriela Lažanská, rozená Černínová z Chudenic. Na svůj stůl si objednávala pamlsky z celé Evropy, ale nudlový desert jí připravovali v zámecké kuchyni v Manětíně. Tak dobrou chuť i vám.

Suroviny:

200 g tenkých nudlí

500 g měkkého tvarohu

3 vejce

1 lžíce cukru

2 lžíce medu

3 – 5 lžic husté kysané smetany

50 g rozinek

25 g mandlí

30 g ořechů

100 g sušeného ovoce (švestky, meruňky, hrušky,…)

30 g kandovaného ovoce

1 citrón

1 lžička mleté skořice

tuk a strouhanky na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Nejprve utřeme tvaroh se žloutky, medem a smetanou. Je-li směs příliš hustá, přidáme smetanu nebo ji naředíme mlékem. Přidáme kůru z dobře omytého citrónu, nakrájené sušené i kandované ovoce, rozinky, nahrubo nakrájené ořechy a mandle a uvařené, prochladlé a okapané nudle. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, do kterého jsme zašlehali 1 lžíci cukru a asi půl lžičky citrónové šťávy. Hmotou naplníme tukem vymazanou a strouhankou vysypanou formu nebo pekáč a ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. To trvá cca 50 minut. Upečené vyklopíme, prochladlé nakrájíme a před podáváním pokapeme medem a posypeme skořicí.  

 

Celková doba přípravy cca 2 hodiny

 

V tomto desertu vládne naprostá harmonie chuti. Jemné nudle se snoubí s nakyslým tvarohem a vše je podtrženo výraznou chutí kandovaného a sušeného ovoce a decentním požitkem z křupavých ořechů. Všechny použité suroviny vyniknou díky tomu, že tento moučník je pouze přirozeně sladký.