barokní kuchyně

Benediktinka - Kneipův likér žaludkový

Přidáno 28. 7. 2016

Z tajů klatovské barokní lékárny nabízíme recept na žaludeční Kneipův likér (lidově nazývaný "životabudič") - Benediktinku - jejíž účinek je prý zaručený! Tento likér připravovali zejména mniši pro lepší trávení. Těžko dneska říct, zda se tento likér připravoval i jinde, možné by to mohlo být. Recept na něj se jistě rychle rozšířil, vždyť dobré trávení je nade vše!

Benediktinka

 

Suroviny:

1 ½ l konzumního lihu

50 g koriandru

25 g citrónové kůry

25 g meduňkových listů

20 g yzopu

15 g kořene angeliky

20 g kořene puškvorce

10 g kardamomu

3 g skořice

6 g muškátového květu

25 g pomerančových kvítků

2 kg cukru

3 ½ l vody

 

Postup:

Odvážené koření necháme v lihu 10 dní macerovat. Poté svaříme cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí. Do vychladlého cukerného roztoku vmícháme líh, ze kterého jsme odstranili veškeré koření. Nejlepším způsobem, jak odstranit z lihu nepotřebné je, když ho přefiltrujeme.

Promícháme a výtečný likér máme připravený.

Ze starých knih je zřejmé a patrné, že „čím starší likér, tím jest lepší.“